Novosti

BS Telecom Solutions uspješno završio projekat na najdužem drumskom tunelu u Srbiji

by BS Telecom

Kompanija BS Telecom Solutions uspješno je završila ugradnju vlastitog saobraćajnog informacionog sistema i softvera za upravljanje i kontrolu saobraćaja BS Husky na tunelima u sklopu južnog kraka autoputa koridor 10 u Srbiji, koji je krajem prošle sedmice pušten u promet.

Koridori Srbije kao investitor su veoma zadovoljni izvršenim radovima, što je vidljivo iz izjave direktora sektora za izgradnju u Koridorima Srbije Aleksandra Senića datoj medijima u Srbiji. "Tunel je izgrađen po najvišim svjetskim standardima i u ovom momentu možda i najopremljeniji", rekao je Senić. Naveo je da juče pušten i radio-signal i da u tunelu funkcioniše i mobilna telefonija.

U dva tunela na ovoj dionici - Manajle i Predejane uloženo je 13 miliona eura, a u tunelu Manajle postoji 13 bezbjednosno-sigurnosnih sistema koji, između ostalog, u slučaju nekih težih incidenata sprječavaju ulazak novih putnika u tunel. Također, za vozila koja se kreću u tunelu veoma sporo, brzinom oko 30 kilometara, oglasiće se razglas koji će ih upozoriti. "Postoji veliki broj senzora i veliki dio toga je automatizovan", izjavio je Senić.

Mirza Varatanović, direktor kompanije BS Telecom Solutions ističe kako su sve radove završili u rekordnom roku. "Posebno smo ponosni na činjenicu da smo ovaj posao dobili u žestokoj konkurenciji velikog broja svjetskih poznatih kompanija u javnoj nabavci provedenoj po EIB i EBRD procedurama. Pokazali smo da smo kompanija koja kreira vlastite inovacije, te zahvaljujući domaćoj pameti uspješno poslujemo na domaćem i međunarodnom tržištu gdje sve više izvozimo. Danas smo završili prvi od tri projekta koja realizujemo u Srbiji i veoma brzo očekujemo uspješnu implementaciju i druga dva projekta", istakao je Varatanović, dodajući da ga posebno raduje što se još jednom pokazalo da je BS Husky softver lider na tržištu ITS-a (Inteligent Transportation System).

Kompanija nastavlja sa realizacijom sličnih poslova, ne samo u Srbiji već i u drugim zemljama.