Novosti

Veliki uspjeh: Softveri kompanije "BS Telecom Solutions" bit će postavljeni na autoputu u Crnoj Gori

by BS Telecom

Kompanija "BS Telecom Solution" potpisala je novi višemilionski ugovor u Crnoj Gori za proizvodnju, isporuku i instalaciju softvera za upravljanje i nadzor saobraćaja na autoputu Bar - Boljare. Radi se o poddionici autoputa Smokovac-Uvač-Mateševo, ukupne dužine 41 kilometar.

Mirza Varatanović, direktor "BS Telecom Solutions" ističe da se radi o veoma zahtjevnoj dionici autoputa koju čini ukupno 16 tunela i izuzetno kompleksnom poslu sa aspekta sigurnosti učesnika u saobraćaju.

"Naš zadatak je isporuka i instalacija vlastitog BS Husky softwera koji služi za kontrolu i upravljanje saobraćaja u kontrolnom centru Pelev Brijeg i duž cijele dionice autoputa. S obzirom na konfiguraciju terena na kojoj se gradi autoput ovo će biti veoma izazovan i zahtjevan projekt. Potpisivanje ovog ugovora potvrđuje da je naš proizvod BS Husky regionalni lider na polju pametnih transportnih sistema, jer smo sa ovim softverom prisutni na autocestama i magistralnim cestama u praktično svim državama šire regije", kaže Varatanović.

Potpisivanjem ovog ugovora, ovoj sarajevskoj firmi ovo će biti četvrti ugovor u Crnoj Gori koji je potpisan u zadnjih godinu dana. Pored ovog projekta BS Telecom Solutions trenutno na inostranim tržištima realizuje više od 32 miliona maraka vrijedne projekte samo u oblasti pametnih transportnih sistema (ITS).

BS Telecom Solutions vodeća je IT kompanija u Bosni i Hercegovini i regionalni lider u oblasti ITS softvera, IoT i smart city rješenja. Očekuje se kako će do kraja ove godine imati pet puta veći izvoz u odnosu na prošlu godinu. Ova domaća kompanija trenutno upošljava 95 uposlenika sa stalnim trendom rasta broja radnika. BS Telecom Solutions član je američke privredne komore AMCham u Bosni i Hercegovini.